Kobilarna Lipica je podpornik projekta MOJ, TVOJ, NAŠ PLANET. V četrtek, 2.2. 2023 smo jo obiskali.  

V Lipici vedo kako varovati naravo in z njo sobivati. Pa ne govorimo le o konjih. Na njihovih travnikih so odkrili hrošča, ki je edinstven v tem okolju. Poskrbeli so, da ga ohranijo, saj je del njihovega ekosistema. V ta namen so omejili golf igrišča in hrošču omogočili, da ostaja na njihovih travnikih.  

Seveda, pa v Lipici vladajo konji. Gospod Matjaž Vrtič nam je razkazal celotno kobilarno. Najprej smo obiskali hlev Velbanci, kjer so najlepši in najboljši žrebci v kobilarni. Ogledali smo si tudi muzej lipicancev-Lipikum. Tam smo pobliže spoznale lipicance. Sledil je ogled kobil na prostem. Bilo jih je veliko. V turističnem hlevu smo si ogledali delo hlevarja in jahača. Zadnja postojanka, pa je bil jahalni center, kjer trenirajo konje za najrazličnejše predstave. Imele smo tudi poučen in zanimiv pogovor z gospodom Aronom Uazeua. Na koncu pa so nas prijazno pogostili v njihovi restavraciji. 

Lipica nas je navdušila, od prijaznih ljudi, ki tam delajo in so bili pripravljeni odgovoriti na vsa naša vprašanja, do čudovite narave in živali, ki smo si jih lahko ogledale. 

Če morda ne veste, kam bi se odpravili na izlet ob bližajočem kulturnem prazniku 8. 2., predlagamo Lipico in verjamemo, da boste navdušeni tako kot smo bili mi. 

Nekaj utrinkov, si lahko pogledate na povezavi (https://vm.tiktok.com/ZMYY6LXVd/ ) 

Hana, Lana Zoja, Karin, Julija in Estera  

(Visited 169 times, 1 visits today)