Pa smo letos spet nekje pri čebelah. To velja predvsem za Slovence, ki smo svetovni dan čebel tudi predlagali, saj imamo že več kot 12.000 čebelarjev. Da je ta kmetijska panoga, zelo uveljavljena pove podatek, da je v zadnjem desetletju število čebelarjev poskočilo za 1/3 vseh današnjih čebelarjev.

Čebele so zelo pomembne za opraševanje in kmetijstvo, saj je vsaka tretja žlica hrane odvisna od čebel. Od njih lahko pridobivamo zelo cenjene proizvode kot so med, cvetni prah, propolis in matični mleček. Poznamo pa tudi vosek, ki se vse bolj uporablja v kozmetiki in čebelji strup za katerega odštejejo ljudje za majhne količine veliko denarja.

Veliko ljudi ve o čebelah samo to, da pikajo in delajo med. Je pa čebelarstvo veliko več. Nekateri pravijo, da, če hočeš postati čebelar, moraš biti multipraktik, se pravi moraš biti od biologa do računalničarja, in vzeti v zakup, da je to drag šport.

Čebelarijo v panjih, ki se delijo na premično ali nepremično satje in način upravljanja. V svetu je večina nakladnih panjskih sistemov s premičnim satjem, listovni so razširjeni bolj v Evropi, z nepremičnim satjem pa čebelarijo stare kulture in posamezniki, ki hočejo to izvesti. Panj je sestavljen iz satov, se pravi satnikov in zgrajenih satnic, različnih sezonskih pripomočkov, kot so  matična rešetka, smukalnik cvetnega prahu, testni vložek itd. ter samega ogrodja, ki so lahko omare, naklade, ali pa pač votli prostori. Sati so zgrajeni, kar pomeni, da so na njih dodane plasti voska ter v špranjah obliti s propolisom. Na njih so čebele, troti in matica, zalega, med, cvetni prah, nekateri pa so prazni.

Od čebelarstva pa se da tudi dostojno preživeti. Lahko prodajamo družine in vzrejamo matice.

Točno zadnjih štirideset let je čebelarstvo za vsakega postalo znanost zaradi pršice varoje, ki vsako leto zajeda čebele in zaležene čebelice in jih tako ohromi.

Svetovni dan čebel je gotovo mejnik v čebelarstvu. Čebelji pridelki in čebele  so postali bolj cenjene.
In vsaj enkrat se letno spomnimo čebel.
Kaj pa lahko nekdo, ki nima čebel naredi?
Sadi medovite rastline in ne uporablja čebelam škodljivih snovi, predvsem pa kupujmo lokalni med in ne cenenih ponaredkov, saj s tem dodelimo podporo slovenskim čebelarjem in čebelarstvu.

Klemen Tomazin

avtor: Antonija Baznik

(Visited 218 times, 1 visits today)