AKTUALNO

INFORMATIVNI DNEVI

Informativni dnevi bodo potekali v petek, 12.2., in soboto, 13.2.2021. Srednje šole jih bodo izvedle na daljavo. Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport je zbralo podatke o informativnih dnevih za vse srednje šole v posebni preglednici:   

Seznanite se lahko tudi s seznamom dijaških domov, če vaš mladostnik razmišlja o šolanju na kateri od šol, ki je bolj oddaljena od vašega doma:

INDIVIDUALNI SVETOVALNI POGOVORI

Tudi aktivnosti na področju poklicne orientacije zaradi covid-19 ukrepov potekajo letos nekoliko drugače kot v preteklih letih. Sredi januarja 2021 je bila nadgrajena spletna stran s povezavami do pomembnih informacij na tem področju, kar je bilo staršem predstavljeno na januarskih roditeljskih sestankih. V februarju bodo tej tematiki namenjene razredne ure v devetih razredih, devetošolci pa se lahko individualno povežete tudi s svetovalno delavko z namenom izmenjave raznih informacij in nasvetov.  

Učenci se bodo lahko individualno posvetovali vse do prve polovice  marca, saj je prijavljanje za vpis v srednje šole (izpolnjevanje in pošiljanje prijavnic) predvideno med 22.3. in 26.3.2021. O načinu izpolnjevanja in oddaje prijavnice bodo učenci obveščeni naknadno.

Učenci, ki se želite individualno posvetovati s svetovalno delavko, pošljite svojo namero na e-naslov natasap@os-tabor.si.

Pogovori so možni med 12.20 in 15.00 uro na naslednje dneve (termini so zaenkrat razpisani do informativnih dni):

 • torek, 2.2.2021,
 • Četrtek, 4.2.2021,
 • Petek, 5.2.2021,
 • Torek, 9.2.2021,
 • Sreda, 10.2.2021,
 • Četrtek, 11.2.2021.

Z vami se bom na ta termin povezala preko Teamsa.

Prosim vas, da ŽE PRED svetovalnim pogovorom:

 1. Pripravite okvirni izračun točk, ki jih boste verjetno zbrali ob koncu osnovne šole (tabelo za izračun najdete na šolski spletni strani https://www.os-tabor.si/karierna-orientacija);
 2. Raziščete portal Kam in kako (www.kaminkako.si) in odgovorite na vprašanja, s katerimi boste lažje prepoznali svoje lastnosti in poklicne interese (rubrika O MENI); za vstop na portal boste potrebovali registracijsko številko šole: aimsjobs2619, nakar si sami kreirate račun z določitvijo svojega uporabniškega imena in gesla (ki si ju zabeležite, da ju ne pozabite!).
 3. Razmislite, v katerih poklicih sebe nikakor NE vidite;
 4. Pripravite vprašanja, o katerih bi se radi posvetovali.

Vabljeni h prijavi!


ROKOVNIK (ČASOVNI POTEK) POSTOPKOV, VEZANIH NA VPIS V SREDNJEŠOLSKE PROGRAME

Zbiranje informacij o različnih poklicih in poteh, po katerih lahko pridemo do opravljanja teh poklicev, je kompleksen proces, ki zahteva tako od učencev kot od staršev veliko vztrajnosti ter dobre organiziranosti pri iskanju za vas relevantnih informacij. Pomembna je tudi radovednost in  odprtost za nove informacije, saj se trg dela v današnjih časih hitro razvija in spreminja. Priča smo novim poklicem, novih inštitucijam, novim poklicnim praksam. Vse te stalne spremembe terjajo od vseh nas stalno učenje in nadgrajevanje že zbranih informacij in znanj v naših glavah.

Da bi bilo raziskovanje poklicnih možnosti za vas čim manj stresno, vas vabim h branju različnih vsebin na povezavah na tej spletni strani. Informacij, vezanih na poklicno orientacijo, je veliko, zato mi dovolite, da vam dam pred začetkom prebiranja vsebin na tej spletni strani še nekaj uvodnih nasvetov.

Pozorni bodite na več področij:

 • na POKLICE, sploh deficitarne (tiste, za katere je razpisanih veliko služb, pa delodajalci ne dobijo kadra) in novejše poklice (grafični oblikovalec, tekstopisec…);
 • na SREDNJEŠOLSKE PROGRAME (v nadaljevanju SŠ programi), ki bodo predstavljali prvo stopnico na vašem približevanju vašemu sanjskemu poklicu,
 • na SREDNJE ŠOLE- USTANOVE, v katerih izvajajo konkreten SŠ program, ki vas zanima in so glede na vaše prebivališče in prevozne povezave (avtobus, vlak…) za vas dosegljive;
 • na trenutne potrebe na samem TRGU DELOVNE SILE.

Poleg seznanjanja z zgoraj navedenimi področji pa je seveda pomembno, da s pomočjo vam bližnjih ljudi (starši, sorojenci, stari starši, prijatelji, trenerji, učitelji…) prepoznate VAŠE OSEBNE LASTNOSTI TER VAŠA MOČNA IN ŠIBKEJŠA PODROČJA. Pozornost namenite predvsem vašim močnih področjem- aktivnostim, ki vam grejo dobro od rok, vas veselijo, dosegate na teh področjih zunanje uspehe (nagrade, priznanja, pohvale…). Poklic opravljamo vsak dan vsaj osem ur, kar je velik del našega življenja, zato je smiselno, da vas veseli in da ste v njem kar čim bolj uspešni.

Res pa je, da sodobni čas nakazuje, da bo v prihodnosti redko kdo opravljal en in isti poklic celotno življenje (kot so nam na primer nekoč pripovedovali stari starši), kar pomeni, da se bo potrebno učiti in izpopolnjevati skozi celotno poklicno pot, vse do upokojitve.

Vabim vas torej h raziskovanju spletne strani in vseh povezav na njej. Odločitev, v kakšnem poklicu lahko vidite sebe nekoč, naj počasi, a vztrajno dozoreva v vaši glavi!


DRUGE POMEMBNE POVEZAVE

Vpis v 1. letnik srednješolskih programov 

Tabela za izračun točk v primeru omejevanja vpisa v konkretno srednjo šolo

Informacije o šolah, programih, poklicih

Informacije o svetovanju, možnostih zaposlovanja

Možnosti pridobitve štipendije

Nataša Pust, svetovalna delavka

(Visited 325 times, 1 visits today)