V torek, 14.9., smo se z učenci 6. in 7. razredov opravili v Ljubljano, kjer smo si v soorganizaciji z Glasbeno mladino Slovenije ogledali predstavo »Z orkestrom po Evropi« Prisluhnili smo zvokom iz pradavnine (paleolitska piščal) ter se z živim zvokom Orkestra Slovenske fiharmonije sprehodili skozi različna obdobja glasbene zgodovine. Najbolj nas je navdušila skladba z naslovom “Izlet”, kjer je orkester posnemal zvoke, ki nas obdajajo, kadar se vozimo z avtomobilom. Učenci so tako v živo prisluhnili simfoničnemu orkestru in bili presenečeni, kako velik dinamičen razpon ima, oz. povedano drugače: kako glasen je lahko in to brez ozvočenja!
Po končanem koncertu smo se s šestošolci smo se odpravili v naš najstarejši muzej, Narodni muzej Slovenije, ki je letos praznoval 200-letnico obsoja. Učenci so se seznanili z muzejem in hrambo materialnih virov. Kustosinja je vodila ogled po najpomembnejših predmetih iz arheološke zbirke (neandertalčeva piščal iz Divjih bab, idol z Ljubljanskega barja, zlati našivek z Bleda, staroegipčanska mumija, situla z Vač, kip emonskega meščana, gradbeni napis iz Emone, slonokoščeni lutki, viteški meč iz Ljubljanice). Predmeti iz učbenika za zgodovino so »oživeli«. Učenci so spoznali restavratorja, njegovo delo in prostore, kjer poskrbi, da muzejski predmeti ponovno oživijo v polnem sijaju.
Sedmošolci so se odpravili na Vrhniko, kjer so si ogledali vodeno razstavo v muzeju Moja Ljubljanica. Spoznali so življenje prazgodovinskega človeka in se preizkusili v veščinah, ki so omogočili preživetje (kurjanje ognja, tkanje, mletje zrnja…).

Simon Šubic in Antonija Baznik

(Visited 85 times, 1 visits today)