img_12Sredin dan (16. november) smo učenci 6. in 7. razreda in učitelji spremljevalci preživeli v Ljubljani, obiskali smo dve pomembni slovenski  kulturni ustanovi – Cankarjev dom in SNG Opero in balet Ljubljana. Kulturni dan nas je navdušil! Na koncertu smo poleg glasbe slišali tudi veliko zanimivih podatkov o vodi na našem planetu, o rekah, jezerih in oceanih.

Pred odhodom smo razredniki in spremljevalci z učenci še enkrat preverili, ali poznamo bonton obnašanja na umetniških prireditvah. Da ga poznamo in tudi upoštevamo, smo pokazali na koncertu. V Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu se je zbralo skoraj 1300 učencev iz cele Slovenije. Vsi so prišli poslušat koncert za mlade poslušalce z naslovom Glasbene reke.  Glasbeno potovanje je bilo zanimivo, voditelj Nejc Šmit je sproščeno vodil program. Orkester Slovenske filharmonije je izvrstno igral. Pri izvedbi Vltave so se orkestru pridružili plesalci baletne in srednje baletne šole KGB Ljubljana in nas navdušili z lepoto giba in plesom na konicah prstov. Po Vltavi smo »zaplavali« še v  slovenski Kolpi. Zadnja skladba koncerta je bil valček Na lepi modri Donavi.  Glasbenikom so se spet pridružili plesalci in nas nasmejali s hodomušno koreografijo prizorov na kopališču! Zelo smo bili vsi navdušeni, zato smo umetnikom na koncu močno ploskali.img_7

V SNG Opera in balet Ljubljana sta nas prijazna vodnika ga. Janja in g. Janez popeljala po skrivnostnih hodnikih, v kleti in za oder in na oder, na katerem izvajajo velika operna dela … Hiša ima veliko skrivnosti, ki jih, če pridete samo na predstavo, sploh ne opazite! Videli  smo velikanske stroje, motorje, s katerimi upravljajo kulise in zvedeli, da pri njih poleg plesalcev in pevcev, delajo tudi mizarji, šivilje, frizerji … Opero so lepo obnovili in dogradili in v njej je skoraj vsak dan kakšna operna ali baletna predstava.

Kar prehitro je minilo dopoldne v Ljubljani, v šolo smo se vračali z mnogimi vtisi in znanji, ki jih bomo lahko uporabili pri šolskem delu.

Fotografije

Zdravko Novak, vodja KD

(Visited 69 times, 1 visits today)