Ker se zavedamo, da imajo čebelarski krožki pomembno vlogo pri osveščanju otrok o pomenu čebel v naravnem ravnovesju ter razvijanju čebelarskega znanja, spretnosti in vrednot, je v letošnjem šolskem letu pričel z delom Čebelarski krožek pod mentorstvom prof. Antonije Baznik.

V sklopu krožka smo v mesecu marcu postavili hotel za žuželke, saj se zavedamo, da imajo žuželke zaradi poseganja ljudi v naravo vse manj varnih zavetij. Čeprav so najštevilčnejša živalska skupina je njihov obstoj zaradi nepremišljenega poseganja v naravo ogrožen. Hotel je narejen iz odpadlega naravnega materiala (suhe vejice, stebla trstike, sena, storži, opeke in kar pač imate pri roki) in privablja koristne žuželke, da se naselijo v njem in se tu razmnožujejo. Ker koristne žuželke (čebele samotarke, čmrlji, pikapolonice, tenčičarice…) v naravi same poskrbijo za naravno ravnotežje, saj uničijo večino škodljivih žuželk, so hotel postavili v bližino šolskega vrta.  Da bo naš »turizem« uspešno zaživel so zagnani čebelarji (29 članov) okolico uredili in zasadili z medovitim rastlinjem in sprotnim naseljevanjem žuželk. Hotel za žuželke z urejeno okolico predstavlja izredno vzgojno noto, če je dobro omišljen, estetsko urejen ter organizacijsko in tehnično dobro postavljen. Upamo, da se bo v našem hotelu ugnezdilo veliko žuželk in sobivalo na cvetočem šolskem eko vrtu ter z rastlinami dopolnjevalo biotsko pester ekosistem, ki ga bodo naši učenci z učenjem na prostem spoznavali v učilnici v naravi.

Ker se čebelarji zavedamo, da je za razvoj biološko močnih in zdravih družin nujno higiensko neoporečna voda, smo v bližino hotela za žuželke postavili napajalnik, ki nudi čist vir vode za čebele.

Pred hotel so postavili dve povišani gredi (200cmx 0,55cmx 20cm) in jih zasadili z medovitimi zelišči. Vrtiček bo učencem nudil različne oblike dela in aktivnosti od  eksperimentov, praktična dela do različnih oblik samostojnega učenja in bo omogočal interdisciplinaren pristop več predmetov. Šolski vrt odpira vrata drugačnemu  načinu uporabe šolskega dvorišča kot učilnice.

Pri delu nam je bil v veliko pomoč hišnik g. , za kar se mu zelo zahvaljujemo.

Antonija Baznik

(Visited 155 times, 1 visits today)