23. 1. 2018 je bil dan kot nalašč za pogled skozi teleskop. G. Jure Zakrajšek nas je spet povabil na opazovalno dogodivščino ob 18. uri zvečer, ko je bilo vreme najbolj primerno za opazovanje.

Skozi 15-cm teleskop smo si ogledali Luno. Pri tem smo na njej opazovali različne kraterje in morja pri različnih povečavah.

Po opazovanju Lune smo se odpravili še na sprehod po ozvezdjih.

Najprej smo spoznali ozvezdje Velikega medveda (del katerega je asterizem Veliki voz; asterizem je prepoznaven vzorec zvezd, ki ne spada med 88 uradnih ozvezdij) in se naučili poiskati zvezdo Severnico v ozvezdju Malega medveda (asterizem Mali voz). Sprehajali smo se še čez ozvezdja Kasiopeje, Perzeja, Voznika, Oriona, Bika, Dvojčkov, Pegaza, Laboda in Lire. Pri tem smo spoznali svetlejše zanimive objekte globokega neba, ter poimenovali najsvetlejše zvezde v posameznih ozvezdjih.

Za konec smo teleskop obrnili še proti trem svetlim objektom globokega neba. Najbolj vztrajni so si za začetek ogledali nekaj objektov, ki pripadajo naši galaksiji. Najprej smo teleskop obrnili proti Orionovi meglici (M42), v kateri se rojevajo nove zvezde, nato še razsuto kopico Plejade (M45 – Gostosevci), ki jo z lahkoto opazimo tudi s prostimi očmi. Za konec smo teleskop obrnili še v eno nam bližnjih galaktičnih sosed Andromedino galaksijo (M31), ki je od naše Rimske ceste oddaljena 2.5 milijona svetlobnih let.

Večer je bil čaroben v soju Lune in zvezd.

Zahvaljujemo se g. Zakrajšku za nepozabno izkušnjo.

Učenci in učiteljica 3. a

(Visited 67 times, 1 visits today)