Porast števila obolelih ter s tem posledično širjenje virusa, je zaznati tudi v sistemu vzgoje in izobraževanja. Beležimo porast karanten in odsotnosti zaposlenih.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika je bilo v petek, 14. januarja 2022, v karanteni 5.129 otrok v vrtcu oziroma 343 oddelkov, 43.632 učencev osnovne šole (22,6 odstotka vseh učencev v OŠ) oziroma 2.074 oddelkov ter 14.884 dijakov (19,6 odstotka vseh vpisanih dijakov) oziroma 598 oddelkov. 

Po podatkih aplikacije Covid-19 je trenutno zaprtih 11 podružničnih šol. 15 podružničnih šol pa ima v karanteni pol ali več oddelkov. Trenutno sta zaprti 2 matični šoli, 6 šol ima v karanteni več kot 2/3 oddelkov, 15 matičnih šol pa ima v karanteni polovico vseh oddelkov. Zaprtih je tudi 6 srednji šol. 

V ponedeljek, 17. januarja 2022, je bilo na samotestiranju v učilnicah pozitivnih 732 učencev. Delež otrok, ki se v izobražujejo na daljavo, ker se njihovi starši oziroma skrbniki ne strinjajo s samotestiranjem v šoli, pada in je 0,84 odstotka osnovnošolske populacije (1625 učenk in učencev).  

Tudi zaradi omenjenega porasta števila otrok in oddelkov v karanteni je Vlada RS na dopisni seji v ponedeljek, 17. januarja 2022, sprejela spremembe Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 ter Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Sprememba Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19

Odlok se spremeni tako, da izjema od napotitve v karanteno na domu velja tudi za tiste, ki so zaposleni ali delo opravljajo na drugi pravni podlagi v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja, pod pogojem, da v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika s povzročiteljem COVID-19 vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s  hitrim antigenskim testom ali testom HAG za samotestiranje na SARS-CoV-2 na delovnem mestu in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2.

Prav tako izjema od napotitve v karanteno velja za predšolske otroke, učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih v programih, po katerih se pridobi javnoveljavna izobrazba, pod pogojem, da je šlo za visoko tvegan stik v času udeležbe pri izvajanju vzgojno-izobraževalne ali študijske dejavnosti v vzgojno-izobraževalnem zavodu oziroma izobraževalni instituciji.

Tisti, ki so bili v takem visoko tveganem stiku, se morajo prav tako vsakodnevno samotestirati v vzgojno-izobraževalnem zavodu oziroma izobraževalni instituciji, in sicer  v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika, razen če je v posameznem oddelku potrjena okužba pri več kot 30 % učencev, dijakov, študentov ali udeležencev izobraževanja odraslih. V tem primeru se v karanteno na domu napoti celoten razred/oddelek. Smiselno enako velja za učence ali dijake pri obšolskih dejavnostih.

Odlok začne veljati v sredo, 19. januarja 2022.

Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID- 19

Odlok na novo določa izjeme od trikrat tedenskega testiranja s testi HAG za učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih, ki so bili v visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19. Le-ti se morajo namreč sedaj, kot že pojasnjeno, vsakodnevno samotestirati v vzgojno-izobraževalnem zavodu oziroma izobraževalni instituciji, in sicer v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika. 

Izjema od tega vsakodnevnega zaporednega sedemdnevnega testiranja pa so v skladu z omenjeno spremembo odloka učenci, dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih v programih, v katerih se pridobi javno veljavna izobrazba, ki:

  • izpolnjujejo pogoj prebolevnosti, kar dokazujejo z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 z metodo verižne reakcije s polimerazo (test PCR), ki je starejši od desetih dni in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni,
  • izpolnjujejo pogoj prebolevnosti v kombinaciji s cepljenjem z drugim odmerkom cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca, cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca ali cepiva Covaxin proizvajalca Bharat Biotech (Indija) oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te alineje ali so prejeli odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag,
  • predložijo dokazilo o negativnem rezultatu testa HAG, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa.

Zaradi vseh teh novosti, po spremenjenem odloku dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih sedaj pripada 20 testov HAG za samotestiranje na mesec, ki jih, tako kot do sedaj, lahko pridobijo v lekarni.

Tudi ta odlok začne veljati sredo, 19. januarja 2022.

(Visited 91 times, 1 visits today)