V četrtek 20. aprila smo na naši osnovni šoli gostili dr. Matevža Leskovška, strokovnjaka s področja elektrotehnike in medicine.

V sodelovanju z učiteljem Žigom Novakom sta v predavanju z naslovom ”Dihalne vaje v današnjem času” učiteljem razložila na kakšen način s pomočjo dihalnih vaj in sodobne tehnologije lahko izboljšamo svoje počutje, koncentracijo in zmanjšujemo stres. Pravilno dihanje in predvsem dovolj dolg in enakomeren izdih skozi priprta usta (pursed lips) omogoči, da pljuča iz sebe izmenjajo ves zrak (v povprečju 7 litrov). Takšno dihanje deluje sproščujoče in hkrati uravnava delovanje srca. Na ta način se človek umiri, počuti bolje, pri javnem nastopanju pa s pravilnim dihanjem deluje bolj prepričljivo.

Dr. Leskovšek je v namen krepitve pravilnega dihanja razvil pripomoček Breathing+ in dihalne vaje v obliki računalniških programov in iger. Igramo jih tako, da v mikrofonček, ki si ga nadenemo na glavo podobno kot slušalke, pihamo skozi priprta usta. Učitelji smo te igrice lahko preizkusili na prenosnem računalniku, tablici in pametnem telefonu. Še posebej so takšne dihalne vaje in igre primerne za otroke z dihalnimi težavami oz. astmo ter pri odpravljanju različnih oblik anksioznosti, zato jih pri svojem delu že uporabljajo tudi nekateri zdravniki. Več o njegovem delu in izdelkih si lahko preberete na spletnih straneh www.zdravdih.si

Žiga Novak

(Visited 69 times, 1 visits today)